foto: PN/SCANPIX
Atklāta neparasta mikrobu pasaule uz Zemes
Skats uz Atakamas tuksnesi Čīlē.
Pasaulē
2024. gada 2. maijs, 18:00

Atklāta neparasta mikrobu pasaule uz Zemes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/livescience.com

Atakamas tuksnesī, sauktāko arī par “sausāko vietu uz zemes”, kuru saule apspīd tik pat daudz kā Venēru, 4 metru dziļumā zinātnieki ir atklājuši iepriekš nekad neredzētu bagātīgu mikrobu biosfēru. Šī apslēptā mikrobu pasaule var būt informatīvi noderīga dzīvības meklējumiem uz Marsa.

Iepriekš Atakamas tuksnesī mikrobioloģiskā dzīvība tika atrasta tikai 80 centimetru dziļumā, bet jaunatrastā biosfēra Atakamas tuksneša sausākajā reģionā, Jungajas ielejā, pilnībā nesaskaras ar zemes virsmu, norāda pētnieki.

Šie jaunatklātie mikrobi apdzīvo augsni divu līdz četru metru dziļumam, vēsta 23. aprīļa publicētais žurnālā "PNAS Nexus" pētījums. Pēc pētījuma datiem, augsnē dominē Actinobacteria - daudzveidīga baktēriju grupa, kas sastopama citās ekstrēmās vidēs, tostarp Arktikā, verdošos karstajos avotos un sāļās jūrās. Zinātnieki atklāja arī Actinobacteria, kas dzīvo tuvāk zemes virsmai 2-5 centimetru dziļumā. Rokot dziļāk, zinātnieku komanda atradusi baktērijas, kas pieder Firmicutes dzimtai, kuras ir izturīgas pret augstu sāls koncentrāciju un kurām nav nepieciešams skābeklis, lai izdzīvotu. 

“Par mikrobiālo dzīvi dziļākos nogulumu slāņos ir maz zināms,” izsakās pētnieki. “Šajā pētījuma aprakstītās kopienas kā paraugs varētu pārstāvēt dziļās biosfēras augšējo daļu zem hipersausajām tuksneša augsnēm."

Atakamas tuksnesis atrodas Čīlē. Tuksneša skarbajos apstākļos izdzīvo maz dzīvnieku. Dažas no sastopamās sugām ir Darvina lapu pele (Phyllotis darwini) un Dienvidamerikas pelēkā lapsene (Lycalopex griseus). Bet neskatoties uz šiem skarbiem apstākļiem, dažas baktērijas labklājīgi attīstās tuksneša sāļajās, minerālvielām bagātajās augsnēs.