foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Vācijas policija likvidējusi Eiropā lielāko krāpniecisko zvanu centru tīklu
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 2. maijs, 16:46

Vācijas policija likvidējusi Eiropā lielāko krāpniecisko zvanu centru tīklu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijas policija sagrāvusi, iespējams, Eiropā lielāko krāpniecisko zvanu centru tīklu, kas katru dienu veica tūkstošiem zvanu, mēģinot apkrāpt cilvēkus, ceturtdien paziņoja Vācijas amatpersonas.

Starptautiskajā policijas operācijā, kurā piedalījās policisti no Vācijas, Albānijas, Bosnijas, Kosovas un Libānas, 18.aprīlī tika veiktas kratīšanas 12 zvanu centros un tika aizturēts 21 cilvēks, pavēstīja Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības aģentūra "Eiropols". Kratīšanas notika arī Serbijā, atklāja Vācijas varasiestādes.

Saskaņā ar "Eiropola" sniegto informāciju zvanītāji uzdevās par "tuviem radiniekiem, banku darbiniekiem, klientu apkalpošanas aģentiem vai policijas darbiniekiem" un izmantoja "dažādas manipulācijas taktikas", lai "šokētu un izvilinātu no upuriem viņu ietaupījumus".

Izmeklēšana sākās 2023.gada decembrī, kad bankas darbiniekam Bādenē-Virtembergā radās aizdomas par klienta lūgumu izņemt lielu summu skaidrā naudā. Viņš brīdināja policiju, kas neļāva cietušajam nodot naudu krāpniekiem.

Pēc tam policija atklāja, ka krāpnieku izmantotie telefona numuri ir saistīti ar plaša mēroga krāpšanas shēmu, un izmeklēšana tika paplašināta. Vairāk nekā 100 Vācijas policistiem tika uzdots reāllaikā noklausīties zvanu centra zvanus, strādājot visu diennakti un vienlaicīgi uzraugot līdz pat 30 sarunām.

Policija brīdināja potenciālos upurus, aptuveni 6000 gadījumos novēršot zaudējumus kopumā desmit miljonu eiro apmērā, paziņoja Bādenes-Virtembergas varasiestādes un "Eiropols". Izmeklētāji arī apkopoja informāciju par krāpniecisko zvanītāju infrastruktūru, kas vainagojās ar "Eiropola" koordinētiem starptautiskiem reidiem.

Reidu laikā izmeklētāji konfiscēja skaidru naudu un aktīvus viena miljona eiro apmērā, kā arī elektroniskus pierādījumus, kas, domājams, ļaus iegūt informāciju par citiem zvanu centriem un krāpniekiem, norādīja "Eiropols".