foto: AP/Scanpix
Makrons atkārtoti runā par karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu
Harkiva 2024. gada 30. aprīlī.
Pasaulē
2024. gada 2. maijs, 16:21

Makrons atkārtoti runā par karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.

Francijas prezidents šādu viedokli pauda ceturtdien publicētā intervijā žurnālam "Economist". Makrons sniedza interviju pēc pagājušās nedēļas runas Sorbonnas Universitātē Parīzē, kurā brīdināja, ka Eiropa ir mirstīga un var nomirt daļēji Krievijas agresijas radīto draudu dēļ.

"Es neko neizslēdzu, jo mums ir darīšana ar kādu, kurš neko neizslēdz," atzina Makrons, atbildot uz jautājumu, vai viņš paliek pie gada sākumā sacītā, ka viņš neizslēdz Rietumu karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu.

Vairāki analītiķi uzskata, ka Krievija, iespējams, Ukrainā gatavo jaunu vērienīgu uzbrukumu.

Makrons paziņoja, ka gadījumā, "ja Krievija nolemtu iet tālāk, mums visiem jebkurā gadījumā nāksies uzdot sev šo jautājumu" par karavīru nosūtīšanu. Savu atteikšanos izslēgt šādu soli viņš nodēvēja par "stratēģisku modinātājzvanu maniem kolēģiem". Makrons raksturoja Krieviju kā "reģionālās destabilizācijas spēku" un "draudu eiropiešu drošībai".

"Man ir skaidrs stratēģisks mērķis - Krievija nedrīkst uzvarēt Ukrainā," uzsvēra Makrons. "Ja Krievija uzvarēs Ukrainā, Eiropā nebūs drošības."

"Kurš var izlikties, ka Krievija tur apstāsies? Kāda drošība būs pārējām kaimiņvalstīm, Moldovai, Rumānijai, Polijai, Lietuvai un citām?" retoriski jautāja Makrons.