foto: Evija Trifanova/LETA
"Pilnīgs neprāts!" Roņu salas mērs satraucies, kā iedzīvotāji tiks pie ārsta
Baznīcas Roņu salā.
Pasaulē
2024. gada 2. maijs, 14:11

"Pilnīgs neprāts!" Roņu salas mērs satraucies, kā iedzīvotāji tiks pie ārsta

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Igaunijas valsts plāno tuvāko gadu laikā izbeigt regulāros subisdētos gaisa pārvadājumus uz Roņu salu Rīgas jūras līcī, tā vietā nodrošinot prāmju satiksmi visu gadu, vēsta reģionālais laikraksts "Saarte Haal".

Igaunijas Reģionālo lietu un lauksaimniecības ministrija šonedēļ izsludināja iepirkuma konkursu par subsidētas aviosatiksmes nodrošināšanu maršrutā Kuresāre - Roņu sala - Pērnava līdz 2029. gada 30. septembrim. Līgumu iespējams lauzt agrāk, ja pirms līguma termiņa tiks iegādāts prāmis, ar kuru satiksmi var nodrošināt visu gadu.

Ministrijas sabiedriskā transporta nodaļas padomnieks Jāks Simons sacīja, ka prāmis "Runo", kas pašlaik apkalpo Roņu sakas maršrutu, nevar kursēt visu gadu. Taču gaisa satiksme ir dārga un atkarīga no laikapstākļiem, tādēļ ir apgrūtināta preču piegāde salai, izmantojot lidmašīnu.

Simons norādīja, ka Klimata ministrija ir pasūtījusi sākotnējā prototipa specifilāciju izstrādi jaunam prāmim. Ar to kuģošana uz mazajām salām būs iespējama visu gadu.

"Šobrīd mums ir vispārīgi prototipi, bet par konkrētiem tehniskiem datiem runāt ir pāragri," teica padomnieks.

Roņu salas pašvaldības mērs Raimets Figols sacīja, ka "Runo" var sasniegt 20-25 mezglu ātrumu, bet ledus klases kuģis var sasniegt ne vairāk kā 10 mezglu ātrumu.

"Tas nozīmē, ka labos laika apstākļos no Roņu salas līdz Pērnavai var nokļūt sešās stundās. Dienas braucieni vai ārsta apmeklējumi, kā tas ir pašlaik, beigsies uzreiz. Tas ir pilnīgi neprāts!" viņš teica.

Roņu jeb Ruhnu salā pastāvīgi dzīvo mazāk nekā 100 cilvēku.