foto: IMAGO/SNA/Scanpix
Kremļa ieceltie ierēdņi aizbēguši no okupētajiem Ukrainas reģioniem
Doneckas Tautas Republika 2024. gada 18. aprīlī.
Pasaulē
2024. gada 1. maijs, 20:20

Kremļa ieceltie ierēdņi aizbēguši no okupētajiem Ukrainas reģioniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ierēdņi, kuri uz darbu Ukrainas okupētajos reģionos devušies pēc Kremļa aicinājuma, cenšas pamest savus amatus karjeras turpināšanai Krievijā, atsaucoties uz avotiem prezidenta administrācijā, raksta "Meduza".

Kā izteicies kāds laikraksta sarunu biedrs, pēdējā laikā tie, kas ieņem oficiālus amatus anektēto teritoriju administrācijās, savu darbu tur uztver "kā sardzi". "Sākumā [2022. gadā] daudzi vēl domāja, ka tur var palikt: karš beigsies, nauda tur plūdīs kā pa upi. Šobrīd tāda nav - karš ieilgst, cilvēki iestrēgst krēslos. Pat darbs pastāvīgā amatā tiek uztverts kā sardze. Kā rodas iespēja - aizbrauc atpakaļ."

26. aprīlī kļuva zināms par Aleksandra Kostomarova - pirmā pašpasludinātās Doneckas Tautas Republikas gubernatora administrācijas vadītāja Denisa Pušiļina - atlaišanu. Avoti ierēdni nodēvējuši par "vietējo Sergeju Kirijenko" (Kādreizējais Krievijas premjerministrs - red.), kurš ir Kremļa iekšpolitikas kurators. DTR Kostomarovs nodarbojās ar "referenduma" organizēšanu par pievienošanos Krievijai un turpmākajām "vēlēšanām", bet pirms tam strādāja līdzīgos amatos Uļjanovas un Ļipeckas apgabalā, kā arī Piemaskavā.

Kā pastāstīja Kostomarova paziņa, viņš nolēmis pastrādāt Donbasā, lai pēc tam iegūtu gubernatora amatu kādā no Krievijas reģioniem. Viņš jau no paša sākuma negrasījās palikt DTR un pēc prezidenta vēlēšanām spēja vienoties par savas uzturēšanās pabeigšanu pašpasludinātajā Republikā.

Tomēr rēķināties ar augsto amatu Krievijā Kostomarovam pagaidām nav nekāda pamata. Viņa paziņa informēja, ka šogad Kremlī neplāno veikt nopietnas kadru pārmaiņas gubernatora korpusā, tāpēc ierēdņa karjera iepauzējusi.

Pēc Kostomarova savu amatu atstās Zaporižjes apgabala okupētās daļas vicegubernators Sergejs Tolmačovs, pastāstīja divi avoti. Pirms tam viņš anektētajā Sevastopolē ieņēma līdzīgu amatu un vadīja "Vienotās Krievijas" un tās kandidātu kampaņas Krievijas reģionos.

Pēc kāda sarunu biedra teiktā, atšķirībā no Kostomarova, Tolmačovs neesot bijis pret ar laiku kļūt par kādas anektētās teritorijas gubernatoru, tomēr nolēmis atvaļināties, kad sapratis, ka Zaporižjes apgabala vadītāja amats viņam nespīd, lai mēģinātu iegūt līdzīgu posteni Krievijā. To apliecina arī cits avots.

Tolmačovs, tāpat kā Kostomarovs, neiegūs augstu amatu Krievijā. Tikmēr Kremlī turpina piedāvāt amatpersonām vakances Donbasā, cenšoties viņus pārliecināt, ka tas ir labs karjeras lifts līdztekus dalībai kaujas darbībās. Bet parasti paaugstinājumu pēc darba anektētajos reģionos vai atgriešanās no frontes vienalga saņem cilvēki, kuri jau sen bijuši kadru rezervē vai jau atzīmējušies varas sistēmā, konstatē avoti.