Pasaulē
2024. gada 1. maijs, 10:48

Gruzijā protestā pret "ārvalstu aģentu likumu" piekauti opozicionāri un izmantoti ūdens lielgabali

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Policija un speciālie spēki atspieduši protestētājus no Gruzijas parlamenta ēkas, kur otrdien, 30. aprīlī notika kārtējais mītiņš pret likumprojektu "Par ārvalstu ietekmes caurskatāmību", ko parlaments skatīja otrajā lasījumā.

Otrdien parlamentārieši nepaguva pabeigt likumprojekta apspriešanu un pārcēla to uz trešdienu.

Sākotnēji Gruzijas Iekšlietu ministrija aicināja mītiņa dalībniekus atbloķēt izejas no ēkas, pēc tam sākās aizturēšanas. Tikmēr policija pret protestētājiem sāka lietot piparu gāzi, mēģinot viņus atspiest no dienesta ieejas parlamentā.

"Iekšlietu ministrija izmantoja speciālos līdzekļus saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu. Mītiņa dalībnieki nonāca verbālā un fiziskā konfrontācijā ar likumsargiem un meta viņu virzienā dažādus priekšmetus," teikts departamenta paziņojumā.

Vardarbīgi protesti Gruzijā pret "ārvalstu aģentu likumu"

Policija un speciālie spēki atspieduši protestētājus no Gruzijas parlamenta ēkas, kur otrdien, 30. aprīlī notika kārtējais mītiņš pret likumprojektu "Par ...

gallery icon

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili asi nosodīja Iekšlietu ministrijas rīcību.

"Tbilisi turpinās pilnīgi nepiemērota, neizprovocēta un nesamērīga spēka pielietošana pret miermīlīgiem demonstrantiem," viņa raksta sociālajā tīklā X.  Visa atbildība gulstas tikai uz valdību. Gruzijas tautai tiek liegtas tiesības uz miermīlīgu protestu.

Īsi pirms pusnakts pēc vietējā laika žurnālisti notikuma vietā ziņoja, ka nekārtību policija sākusi izklīdināt mītiņu, izmantojot asaru gāzi, gumijas lodes un ūdens lielgabalus.

Spriežot pēc Gruzijas televīzijas kanālu pārraidītajiem kadriem, policija atgrūda pūli un vispirms nobloķēja ielu, kas ved uz dienesta ieeju parlamentā, bet pēc tam sāka tīrīt visu Rustaveli prospektu.

Pie parlamenta, kur notika protests, atradās specvienības.

Bet daži no protestētājiem atgriezās Rustaveli avēnijā. Viņiem ir Gruzijas un Eiropas karogi, viņi skandina "Sakartvelo" (Gruzija).

Daži mēģināja būvēt barikādes, izmantojot atkritumu tvertnes, nojumes un dzelzs barjeras.

Gruzijas Iekšlietu ministrija ziņo, ka policija protesta akcijas laikā Tbilisi aizturējusi 63 cilvēkus.

foto: AP/Scanpix
Protestētāji Tbilisi iesaistās vardarbīgā konfrontācijā ar likumsargiem.

Sadursmes pie Gruzijas parlamenta un piekauti opozicionāri

Protestētāji otrdienas vakarā sāka pulcēties pie parlamenta, lai kārtējo protestētu pret "Ārvalstu ietekmes atklātības likumprojektu".

Studentu grupa, skanot bungu sitieniem, enerģiski devās gājienā pie parlamenta un pievienojās protestētājiem, kas bija pulcējušies pie ieejas ēkas aizmugurē.

Šeit viņi sāka skandēt: "Kur valsts šī ir? Mana!" Skanēšana turpinājaš ar dziesmām.

Situācija strauji saasinājās, kad demonstranti virzījās uz rajonu, no kura deputāti gatavojās doties prom. Drīz šeit parādījās speciālie spēki. Pret protestētājiem tika izmantota piparu gāze.

Vēlāk protestētāji tika izklīdināti tieši pie parlamenta, kur palika lielākā daļa demonstrantu.

Iekšlietu ministrija norādīja, ka protests Rustaveli prospektā pārsniedza miermīlīgā protesta likumīgās robežas un kļuva vardarbīgs. Bet pēc katras izklīdināšanas protestētāji atkal atgriežas Rustaveli avēnijā.

foto: AFP/Scanpix
Policisti mēģina aizturēt vienu no mītiņa dalībniekiem.

Tikmēr Gruzijas telekanāls "Formula" rādīja kadrus, kuros redzams, kā vīrietis balaklavā, stāvot ar specvienībām, pieiet klāt vienam no protestētājiem un spēcīgi iesit viņam pa seju.

Ir video, kurā redzams, kā partijas "Pilsoņi" līderis Aleko Elisašvili, kurš tuvojās specvienībām ar paceltām rokām, tiek brutāli nogāzts zemē.

Demonstrācijas laikā smagi tika piekauts arī galvenās opozīcijā esošās partijas "Apvienotā nacionālā kustība" priekšsēdētājs Levans Habeišvili.

Policija uzbruka arī vairākiem žurnālistiem, tostarp ar gumijas steku piekaujot aģentūras AFP fotogrāfu.

Parlamentam piegulošās ielas joprojām ir bloķētas. Tur ir izvietoti speciālie spēki.

Turpat blakus stāv pusmūža vīrietis, atspiedies pret automašīnu. "Ko es varu teikt? Valdība, kas nemīl savu tautu, vienmēr tā dara," viņš saka.

foto: AFP/Scanpix
Protestētājs ar Gruzijas karogu nebaidās no policijas pielietotā ūdensmetēja.

"Mītiņa dalībnieku protests Rustaveli prospektā parlamenta ēkas rajonā pārsniedza vārda brīvību un miermīlīgu pulcēšanos likumā noteiktās robežas un kļuva vardarbīgs. Neskatoties uz daudzajiem policijas aicinājumiem, [protestētāji] nepilda likumsargu likumīgās prasības. Mītiņa dalībnieki nonāca verbālā un fiziskā konfrontācijā ar likumsargiem un meta viņu virzienā dažādus priekšmetus," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Pēc tam specvienības sāka aktīvi atstumt protestētājus no teritorijas pie parlamenta, atstājot viņiem tikai vienu evakuācijas ceļu. Mediji ziņoja, ka cilvēki, kas stāvēja tuvāk Nacionālajai galerijai (tā atrodas iepretim parlamentam), skrēja pa tuvējo parku.

Vējš nesa gāzes mākoni kopā ar pūli. Vispirms sāka smilkstēt suņi, tad gāzi sajuta cilvēki, kas palika parka priekšpusē tuvāk galerijai.

foto: AFP/Scanpix
Likumsargi pret protestētājiem pielietoja asaru gāzi.

Skandalozais likumprojekts, ko dēvē par "Krievijas likumu"

Likumprojekts "Par ārvalstu ietekmes caurskatāmību", kas, pēc opozīcijas domām, ir pārņemts no Krievijas likuma par "ārvalstu aģentiem", tika apstiprināts pirmajā lasījumā aprīļa vidū.

Opozīcija jau trīs nedēļas rīko protestus, kas bieži vien pāraug sadursmēs ar policiju un specvienībām.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili paziņoja, ka atbalsta protestētājus un solīja uzlikt veto likumam, ja tas tiks pieņemts.

Šī ir otrā reize, kad likumprojektu ierosina valdošā partija "Gruzijas sapnis". Partija pagājušā gada martā pēc plašiem protestiem bija spiesta to atsaukt.

Jaunajā likumprojektā gandrīz pilnībā tiek atkārtots iepriekšējais, bet formulējums "ārvalstu ietekmes aģents" aizstāts ar terminu "svešas varas intereses īstenojoša organizācija".

Likumprojekts uzliek par pienākumu nevalstiskajām organizācijām un medijiem, kas vairāk nekā 20% finansējuma saņem no ārvalstīm, reģistrēties kā svešas varas interešu aizstāvības organizācijai.

Gruzijas premjerministrs Irakli Kobakhidze sacīja, ka šādi tiesību akti ir nepieciešami, lai nodrošinātu grantu saņēmēju finansiālo caurskatāmību.

Tomēr opozīcijas partijas un neatkarīgie žurnālisti to sauc par "Krievijas likumu", jo tas līdzinās Krievijas 2012. gada tiesību aktiem par "ārvalstu aģentiem".