foto: JEANNE ACCORSINI/SIPA
Makrons paudis gatavību uzsākt debates par Eiropas kodolaizsardzību
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Pasaulē
2024. gada 30. aprīlis, 23:27

Makrons paudis gatavību uzsākt debates par Eiropas kodolaizsardzību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Francijas prezidents Emanuels Makrons norādījis, ka gatavs "atklāt debates" par kodolieroču lomu Eiropas aizsardzībā.

"Es esmu gatavs uzsākt debates par Eiropas aizsardzību ar kodolieročiem, tālās darbības rādiusa raķetēm un pretgaisa aizsardzības sistēmām," intervijā medijam "EBRA" vēstīja Francijas prezidents.

Viņš norādīja, ka šādas diskusijas ir nepieciešamas, lai Eiropa apzinātos, kādas ir tās patiesās aizsardzības spējas. Tāpat Makrons uzsvēra, ka Francija ir gatava sniegt lielāku ieguldījumu Eiropas aizardzībā, un norādīja, ka Eiropai jākļūst autonomākai un mazāk atkarīgai no Amerikas Savienotajām Valstīm.

"Mums pašiem ir jāveido stratēģiskā koncepcija par uzticamu Eiropas aizsardzību," sacīja Makrons, piebilstot, ka Eiropa nevar būt ASV "vasalis". Viņš paziņoja, ka nākamajos mēnešos lūgs Eiropas partnerus iesniegt priekšlikumus, un piebilda, ka Eiropai ir nepieciešamas arī savas spējas kiberaizsardzības un kiberdrošības jomā.

Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, Francija ir vienīgā bloka dalībvalsts, kurai ir pašai savi kodolieroči. Kopīgas Eiropas aizsardzības politikas veidošana jau sen ir bijis Francijas mērķis, taču šis plāns allaž saskāries ar citu ES dalībvalstu līderu pretestību, kuri norāda, ka "NATO aizsardzība ir uzticamāka par ES dalībvalstu spēkiem".

Tomēr Krievijas iebrukums Ukrainā un iespējamā Donalda Trampa atgriešanās Baltajā namā ir devusi jaunu dzīvību diskusijām par lielāku Eiropas aizsardzības autonomiju.