Krievijas pieminekļa demontāža Kijivā

Kijivas varasiestādes otrdien uzsākušas padomju laika pieminekla nojaukšanu, kas cildina 1654. gadā parakstīto Perejaslavas līgumu, ar kuru Ukraina nonāca Krievijas ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 30. aprīlis, 21:20

FOTO: Ukraina demontē pieminekli, kas simbolizē tās sadraudzību ar Krieviju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kijivas varasiestādes otrdien uzsākušas padomju laika pieminekla nojaukšanu. Akmenī iecirstie silueti "cildina" 1654. gadā parakstīto Perejaslavas līgumu, ar kuru Ukraina nonāca Krievijas cara aizbildniecībā.

Trīs skulptūru piemineklis tika uzcelts 1982. gadā kā daļa no "tautu sadraudzības pasākumiem". Mundieros tērptie vīri simbolizē "Ukrainas un Krievijas atkalapvienošanu" tālajā 1654. gadā, kad kazaki, jeb mūsdienu Ukrainas iedzīvotāji, noslēdza aliansi ar Maskavu pret Polijas-Lietuvas karalisti.

Kijevas pilsētas militārā pārvalde norāda, ka demontāžas darbi, visticamāk, prasīs vairākas dienas, jo skulptūra sastāv no aptuveni 20 daļām, kas katra sver sešas līdz septiņas tonnas. Pēc demontāžas piemineklis tiks pārvietots uz Ukrainas aviācijas muzeju.

Padomju un krievu vēsturnieki pieminekli bieži izmantojuši kā "pierādījumu" šķietamajai gadsimtiem senajai radniecībai starp ukraiņu un krievu tautām. Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo pieminekli pat pieminēja savā 2021. gadā publicētajā rakstā "Par krievu un ukraiņu vēsturisko vienotību", kas kalpoja kā propagandas materiāls, neilgi pirms Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā.