foto: Publicitātes attēls
Belgorodā tirgo “kalašņikovus”, granātas “piemet” dāvanā
Belgorodā konfiscētie ieroči.
Pasaulē
2024. gada 30. aprīlis, 20:18

Belgorodā tirgo “kalašņikovus”, granātas “piemet” dāvanā

Māris Puķītis

Jauns.lv

Belgorodas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, uzplaucis ieroču melnais tirgus – Kalašņikova automātu iespējams iegādāties par 300 līdz 350 eiro, bet piedāvājuma klāstā atrodamas arī rokas granātas un beztrokšņa pistoles.

No 2022. gada februāra līdz šī gada martam Belgorodas tiesai nācies saskaties ar 71  nelikumīga šaujamieroču un munīcijas iegādes gadījumu. Izskatīto krimināllietu ietvaros konfiscēti 14 automātiskie ieroči, trīs pistoles, trīs granātmetēji, 6500 patronas, 63 rokas granātas, 120 kilogrami šaujampulvera un 16 kilogrami sprāgstvielu.

Vismaz pieci apsūdzētie tiesā atzinuši, ka ieročus iegādājušies no Krievijas militārā dienesta darbiniekiem. Viens Kalašņikova automāts iegādāts par aptuveni 300, bet vēl divi par 350 eiro. Tikpat melnajā tirgū izmaksājusi beztrokšņa pistole “6-P-9”, kas ir uzlabots “makarovs” ar klusinātāju.

Savukārt granātas Belgorodā iespējams sadabūt teju par brīvu velti, piemēram, četras granātas apsūdzētie saņēmuši kā dāvanu, pērkot automātu. Pie vienas granātas ticis šoferis, kurš militāristus pārvadājis no Belgorodas uz Voroņežu, bet vēl trīs granātas okupantu karavīri izdāļājuši citiem šoferiem līdzīgās situācijās.

Šī gada sākumā Krievijā par 16 procentiem palielinājusies nelegālu ieroču aprite. Lielākais pieaugums novērojams Kalmikijā, kur nelegālo ieroču tirgošana pieaugusi 7 reizes salīdzinājumā ar pērno gadu, tāpat par 350 procentiem šādu ieroču noiets pieaudzis Novgorodas apgabalā un Kamčatkā. Ieroču pircēji visbiežāk gan nav profesionāli noziedznieki, bet gan parasti pilsoņi, kuri tos iegādājušies “nebaltām dienām”.