Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu okupanti turpina pārvērst drupās Ukrainas pilsētas un ciemus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 8 minūtēm
Ukrainas 47. mehanizētā brigāde pilnībā iznīcina okupantu tanku T-80

Ukrainas 47. mehanizētā brigāde ar FPV dronu ietriecas okupantu tankā T-80. Pēc sadursmes tanks tiek pilnībā iznīcināts un eksplozijā tam tiek norauts tornis.

pirms 26 minūtēm
Ukrainas flote paziņojusi, ka iznīcinājusi Krievijas mīnu kuģi

Ukrainas flote ziņo, ka aizvadītās nakts laikā tika iznīcināts Krievijas projekta 266M Natja klases mīnu kuģis "Kovrovets".

pirms 41 minūtes
Ukraiņi izjauc krievu okupantu uzbrukumu un likvidē tehniku

Krievu mehanizētais uzbrukums, ko izjauca Ukrainas bruņoto spēku 47. mehanizētā brigāde. 

pirms stundas
Okupētajā Luhanskā manītas SCALP-EG tālas darbības rādiusa spārnoto raķešu atlūzas

Vietējie iedzīvotāji rāda SCALP-EG tālas darbības rādiusa spārnoto raķešu atlūzas netālu no trieciena vietas okupētajā Luhanskā.

pirms stundas
Ukrainas bruņotie spēki kontrolē 60% Vovčanskas, taču uzbrukumi neapstājas

Ukrainas bruņotie spēki kontrolē aptuveni 60% Vovčanskas. Tomēr triecienuzbrukumi pilsētā neapstājas, to paziņojis Harkivas apgabala valsts pārvaldes vadītāja vietnieks Romāns Semeņuha.

"Mums turpinās nepārtrauktas apšaudes. Ienaidnieks turpina uzbrukuma operācijas, galvenokārt koncentrējoties uz apdzīvoto punktu Ļipci, Vovčanskas virzieniem un Vovčanskas pilsētas kreisajā un labajā flangā.

Semeņuha piebilda, ka šodien Lipci palaistas vairāks KAB bumbas.

"Ienaidnieks nebeidz mēģinājumus Vovčanskas vidienē izstumt Ukrainas bruņotos spēkus. Pilsētu par aptuveni 60% kontrolē Ukrainas bruņotie spēki, tas ir, uzbrukumi neapstājas," viņš norādīja.

Viņš piebilda, ka šorīt pierimušas kaujas Kupjanskas virzienā.

"Šodien atsevišķos apgabalos Ukrainas bruņotie spēki veic savas uzbrukuma operācijas, lai uzlabotu pozīcijas. Tie ir Bohoduhivas rajons, Harkivas rajons, Čuhujivas rajons," piebilda Semeņuha.

pirms 2 stundām
Ukraiņu snaiperi Harkivas sektorā iznīcina krievu izlūku grupu

Ukrainas bruņoto spēku "Spartan" brigādes snaiperu pāris Harkivas sektorā iznīcināja krievu izlūku grupu. 

pirms 2 stundām
Ar Ukrainas vēstnieka dalību uz Ukrainu tiks pavadīti latviešu iegādātie visurgājēji

Trešdien, 22.maijā, Latvijas brīvprātīgo organizācija "SOS palīdzība Ukrainai" kopā ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvija Anatoliju Kucevolu pavadīs ceļā uz Ukrainu četrus atjaunotus "Bandvagn 202" kāpurķēžu amfībijas visurgājējus, kas pagājušā gada nogalē tika iegādāti Norvēģijā, pateicoties Čikāgas (ASV) latviešu kopienas ziedojumiem un kuri turpmāk kalpos Ukrainas bruņoto spēkos, informēja biedrībā "SOS palīdzība Ukrainai".

pirms 2 stundām
"Latvijas pasts" sāk sadarbību ar Ukrainas "Nova Poshta Global"

VAS "Latvijas pasts" ir uzsācis sadarbību ar Ukrainas loģistikas uzņēmumu "Nova Poshta Global" par sūtījumu piegādes pakalpojumiem Baltijā, informēja pastā.

Sadarbība paredz, ka "Latvijas pasts" piegādās "Nova Poshta" sūtījumus klientiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Patlaban abu uzņēmumu sadarbība galvenokārt ir saistīta ar e-komercijas sūtījumu plūsmām.

Tādējādi Ukrainas uzņēmumam ir pieejams "Latvijas pasta" piegādes tīkls un loģistikas pakalpojumi.

pirms 3 stundām
Aizvadītajā diennaktī Ukrainā likvidēti 1400 krievu iebrucēji

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 493 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1400 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7590 tankus, 14 665 bruņutransportierus, 12 737 lielgabalus un mīnmetējus, 1076 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 807 zenītartilērijas iekārtas, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 236 bezpilota lidaparātus, 2205 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 311 automobiļus un autocisternas, kā arī 2079 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

pirms 3 stundām
Ukrainas aizstāvji apšauda okupantu pozīcijas
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".