foto: Evija Trifanova/LETA
Kopš februāra vidus 13 spēkratiem ar Krievijas numurzīmēm liegta iebraukšana Latvijā
Pašlaik Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē ir pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērso tranzītā.
Sabiedrība
2024. gada 6. maijs, 15:50

Kopš februāra vidus 13 spēkratiem ar Krievijas numurzīmēm liegta iebraukšana Latvijā

TV24

Kopš šī gada 14. februāra, kad stājās spēkā aizliegums transportlīdzekļiem ar Krievijas numurzīmēm iebraukt Latvijā un piedalīties ceļu satiksmē, kopumā 13 spēkrati neveiksmīgi mēģinājuši šķērsot valsts robežu, tā TV24 raidījumā "Stopkadri ar Armandu Puči" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Savukārt Valsts policija konfiscējusi vienu automašīnu – "Lada" žiguli, ierosināti 3 kriminālprocesi.

Kopš stāšanās spēkā jaunajai likumdošanai pagājušā gada novembrī bija trīs mēnešu pārejas periods, kurā transportlīdzeķli ar Krievijas numurzīmēm bija obligāti jāpārreģistrē Latvijā vai jāizved tie no valsts, lai ar tiem varētu pārvietoties pa valsts ceļiem. Šajā laika posmā Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) pārreģistrēja kopumā 57 spēkratus. Kopš 14. februāra pārreģistrēt šos transportlīdzekļus vairs nav iespējams.

Pašlaik Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē ir pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērso tranzītā. Latvijas teritoriju var šķērsot tranzītā tikai vienu reizi un valstī tas var atrasties 24 stundas.

Ja spēkrats ar Krievijas numurzīmi Latvijā ir ilgāk par 24 stundām, tad Valsts policijai (VP) ir tiesības to konfiscēt. Līdz šim šāds sods piemērots tikai vienai automašīnai – žigulim “Lada”.

Valsts policijā raidījumam norādīja, ka kopš šī gada sākuma līdz aprīļa beigām par transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenta, agregāta vai reģistrācijas numura zīmes nelikumīgu izgatavošanu, realizēšanu, izsniegšanu, viltošanu, iznīcināšanu vai viltotas reģistrācijas numura zīmes izmantošanu ir uzsākti 3 kriminālprocesi, kas saistīti ar Krievijas pilsoņu vadītajiem transportlīdzekļiem, visos trīs gadījumos izmeklēšana turpinās.

Arī spēkratiem ar Baltkrievijas numuriem varētu aizliegt braukt pa Latvijas ceļiem. Atbildīgās ministrijas ir izstrādājušas priekšlikumus likumu grozījumiem, bet par šo jautājumu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja Skaidrīte Ābrama no “Progresīvajiem” TV24 norādīja, ka līdz parlamentam šie likuma labojumi pagaidām vēl nav nonākuši.