Viedokļi
2024. gada 15. maijs, 05:50

"Latvija varētu iet marihuānas legalizācijas virzienā": uzņēmējs Aigars Rostovskis par marihuānas legalizāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijai būtu jādomā par marihuānas lietošanas dekriminalizāciju, saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Viņš teic, ka savos uzskatos ir liberāls un iestājas par to lietu vai vielu legalizāciju, kas tiešā veidā neapdraud cilvēku veselību vai dzīvību. Tomēr vēlētos šai jautājumā sadzirdēt plašāku mediķu diskusiju.

Vācija šopavasar pievienojās to valstu sarakstam, kurās legalizēta marihuānas lietošana. Par šo jautājumu jau sen tiek lauzti šķēpi. Vieni uzskata, ka marihuāna ir narkotika un tātad aizliedzama, bet citi iebilst, sakot, ka, legalizējot “zālīti”, samazināsies nelegālo narkotiku aprite un varbūt arī alkohola patēriņš. Latvijā līdz šim marihuānas legalizācijas jautājums ir bijis tabu, taču laikā, kad aizvien vairāk valstu to izsvītro no aizliegto vielu saraksta, varbūt pienācis laiks arī mums mainīt savus uzskatus. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai Latvijai vajadzētu apsvērt marihuānas legalizāciju?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

Viņš uzskata, ka mēs, Latvijā, varētu lēnām iet marihuānas legalizācijas virzienā: “Esmu cilvēks ar diezgan liberāliem uzskatiem, varbūt ne ar galēji liberāliem uzskatiem, bet tomēr liberāliem. Mans uzskats – ja ir kaut kādas lietas, kas tiešā veidā neapdraud cilvēka dzīvību vai veselību vai kaut ko tamlīdzīgi, esmu par to atļauju.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aigara Rostovska ieskatā, Latvijā būtu jāvirzās marihuānas legalizācijas virzienā.

Savulaik mums “Turībā” (Aigars Rostovskis ir biznesa augstskolas “Turība” dibinātājs un īpašnieks – red.) bija diskusija par alkohola tirgošanos, jo pašos “Turības” pirmsākumos tajā bija viena kafejnīca, kurā varēja nopirkt alkoholu. Un mūsu pieeja bija tāda – jā, tu vari alkoholu iegādāties, bet vienlaikus augstskolas teritorijā tev jāievēro kārtības noteikumi. Tā ir mana doma, ka tev ir pieejams viss, bet tas tev neatļauj pārkāpt kaut kādus citus noteikumus.”

Tāpēc Aigara Rostovska ieskatā, Latvijā būtu jāvirzās marihuānas legalizācijas virzienā. Bet vienlaikus viņš uzsver, ka nav mediķis un tādēļ nevar komentēt, marihuānas medicīniskās atkarības, tās ietekmi uz cilvēka ķermeni un veselību. Tādēļ par to vēlētos sadzirdēt mediķu diskusijas, dažādas versijas par šo tēmu, lai sabiedrība saprastu par ko ir runa:

“No otras puses varbūt brīžiem šinī tēmā ir izdevīgi atrasties tādā kā provincē. Cik zinu, virknē ASV štatu marihuāna ir legalizēta. Vajag vienkārši paskatīties, papētīt, kā viņiem tur ar to iet – vai ir pieauguši kaut kādi negadījumi, kādas negatīvas veselības tendences?”

Ja marihuānu legalizējušajos štatos negatīvās tendences nav pieaugušas, ja tur marihuāna ir legalizēta saprātīgā līmenī, tad arī Latvijā lēnām varētu iet marihuānas legalizācijas virzienā. “Jo labāk lietas darīt legāli, tās aplikt ar nodokļiem un kontrolēt, nevis padzīt pagrīdē, jo tad tās tāpatās kaut kādā apmērā notiek un tad ir pilnīgi citas blaknes,” teic Aigars Rostovskis.

Ko Aigars Rostovskis saka par marihuānas lietošanu un tās iespējamo legalizāciju jeb izņemšanu no aizliegto narkotiku saraksta, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.