foto: Ekrānuzņēmums
Par rekordlielu summu pārdots Titānika bagātākā pasažiera zelta pulkstenis
Džons Džekobs Astors.
Trakā pasaule
2024. gada 6. maijs, 22:23

Par rekordlielu summu pārdots Titānika bagātākā pasažiera zelta pulkstenis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par 1,37  miljoniem eiro pārdots kabatas pulkstenis, kas reiz piederēja Titānika bagātākajam pasažierim Džonam Džeikobam Astoram. Vīrietis 47 gadu vecumā traģiskajā avārijā gāja bojā, kā jau vairums uz klāja esošo vīriešu.

Tā vietā, lai cīnītos par nokļūšanu uz kādu glābšanas laivu, nevainojami ģērbtais uzņēmējs, ievērojamās Astoru ģimenes loceklis, pēdējo reizi tika manīts uz klāja smēķējam cigareti un tērzējam ar kādu līdzbraucēju.

"Sākotnēji Astors neticēja, ka kuģim draud nopietnas briesmas, taču vēlāk kļuva skaidrs, ka Titāniks grimst. Astors palīdzēja savai sievai iekļūt ceturtajā glābšanas laivā, bet pats palika uz klāja,” norāda izsoles rīkotājs Endrjū Oldridžs.

Uzņēmēja ķermenis no Atlantijas okeāna tika izcelts septiņas dienas pēc kuģa nogrimšanas, un pie viņa tika atrasts vīrieša iemīļotais, 14 karātu zelta “Waltham” kabatas pulkstenis, kurā bija iegravēti iniciāļi JJA. Titānika nogrimšanas laikā Astors tika uzskatīts par vienu no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē - viņa turība tika lēsta aptuveni 87 miljonu ASV dolāru apmērā, kas šodienas izteiksmē būtu vairāki miljardi dolāru.

foto: Henry Aldridge & Son Ltd
Reiz pasaules bagātākajam cilvēkam piederošais zelta pulkstenis.

Astoras kundze kuģa avārijā izdzīvoja, bet viņas vīra ķermenis tika atrasts netālu no nogrimšanas vietas. Pulksteni Astora kunga dēls Vincents nodeva sava tēva izpildsekretāra Viljama Dobija dēlam.

foto: Ekrānuzņēmums
Astora pulkstenis.

Aizvadītajā nedēļā pulkstenis tika pārdots privātam kolekcionāram par 1.37 miljoniem eiro. Tā ir visu laiku lielākā summa, kas atdota par Titānika piemiņlietu. 2013. gadā par 1.17 miljoniem eiro tika pārdota vijole, ko viens no mūziķiem spēlēja uz klāja.