foto: AFP/Scanpix
Notiks Putina kārtējā "inaugurācija"
Vladimirs Putins apmeklē pareizticīgo Lieldienu dievkalpojumu Kristus Pestītāja katedrālē Maskavā 2024. gada 5. maija agrā rītā.
Pasaulē
2024. gada 7. maijs, 07:48

Notiks Putina kārtējā "inaugurācija"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Otrdien Maskavā notiks Krievijas diktatora Vladimira Putina kārtējā "inaugurācija" uz piekto pilnvaru termiņu pēc tā sauktajām prezidenta vēlēšanām.

71 gadu vecais Kremļa saimnieks Krievijā valdījis kopš tūkstošgades sākuma. Martā notikušā vēlēšanu imitācijā viņš tika "pārvēlēts" uz vēl vienu sešu gadu pilnvaru termiņu.

Tiešraidē inaugurācijas ceremoniju pārraidīs lielākie Krievijas televīzijas kanāli.

Pēc prezidenta zvēresta nodošanas viņš teiks īsu uzrunu tautai.

Uz ceremoniju ir aicinātas Krievijas valdības amatpersonas un ārvalstu diplomāti Maskavā, piemēram, Francijas vēstnieks Pjērs Levī, kurš pasākumu varētu arī apmeklēt.

Citas Eiropas valstis, tajā skaitā Polija, Vācija un Čehija ir norādījušas, ka to pārstāvji pasākumu neapmeklēs.

9.maijā Krievija atzīmēs tā dēvēto Uzvaras dienu, kuras simboliskā nozīme totalitārā režīma acīs ir pieaugusi, jo Putina propaganda Krievijas iebrukumu Ukrainā mēģina pielīdzināt cīņai pret nacistisko Vāciju Otrā pasaules kara laikā.

Saistībā ar abiem notikumiem Maskavas centrā izvietotas drošības barjeras.

Tikmēr sabiedrībā valda bažas, ka pēc "inaugurācijas" Putins izsludinās jaunu mobilizāciju, lai nodrošinātu "lielgabalu gaļu" karam pret Ukrainu.

Daži analītiķi pieļauj, ka Putins varētu izmantot "inaugurāciju", lai veiktu izmaiņas valdības sastāvā. Likums noteic, ka pirms jauna prezidenta amata termiņa līdzšinējai valdībai ir jāatkāpjas.