Pasaulē
2024. gada 31. maijs, 07:38

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Baidens atļāvis Ukrainai ar ASV ieročiem uzbrukt mērķiem Krievijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms dažām sekundēm
Meitene no Mariupoles lasa dzejoli mātei pēc atbrīvošanas no gūsta

24 gadus vecā izmeklētāja no Mariupoles Mariana Čečeliuka, kura tika atbrīvota no krievu gūsta, nolasa savai mātei veltītu dzejoli.

pirms 34 minūtēm
Pagājušajā diennaktī Krievija palaidus 24 gaisa raķetes

Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca 24 no 25 uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, ko Krievija palaida naktī uz 2.jūniju, teikts Gaisa spēku rīta atjauninājumā.

pirms stundas
Rumānija apsver iespēju Ukrainai piegādāt "Patriot" sistēmas

Rumānijas premjerministrs Marsels Čolaku uzsvēra, ka ir svarīgi pieņemt lēmumu, izmantojot atbilstošus institucionālos kanālus, jo tas ietekmē Rumānijas aizsardzību un attiecības ar NATO sabiedrotajiem.

pirms stundas
Krimas skolēnu atzīmes pazeminātas par to, ka viņi nav rakstījuši "pateicības vēstules" Krievijas karavīriem

Krimas skolēnu atzīmes pazeminātas par to, ka viņi nav rakstījuši "pateicības vēstules" Krievijas karavīriem, kas iebrūk Ukrainā

pirms 2 stundām
Zelenskis norāda: "Ir informācija, ka ieroču elementi Krievijā nonāk caur Ķīnu"

"Šodien ir dažādi signāli no dažādām izlūkošanas aģentūrām, arī no Ukrainas, ka kaut kas, kaut kā caur Ķīnu nokļūst Krievijas tirgū. Es te būtu ļoti konsekvents. Tur tiešām ir daži elementi, kas ir daļa no Krievijas arsenāla, kas ir elementi. par to vai citu ieroci, kas nāk no Ķīnas," sacīja valsts vadītājs.

pirms 2 stundām
Zelenskis Singapūrā tikās ar Pentagona vadītāju

Volodimirs Zelenskis un Loids Ostins pārrunāja valsts aizsardzības vajadzības, Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas stiprināšanu, F-16 koalīciju un divpusējā drošības līguma gatavošanu.

pirms 2 stundām
Ukrainas ģenerālštābs ziņo par Krievijas zaudējumiem
pirms 3 stundām
Krievu algotņu grupa

Vēl viena krievu algotņu grupa tiek apmācīta un sagatavota iesaiņošanai melnos maisos.

pirms 3 stundām
Kā topošie gaisa desanta uzbrukuma karaspēka virsnieki kārto eksāmenus
pirms 4 stundām
Zelenskis pauž vilšanos par vairāku valstu līderu vilcināšanos apmeklēt miera samitu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien drošības forumā Singapūrā paudis vilšanos par to, ka vairāku valstu līderi nav apņēmušies piedalīties Šveicē gaidāmajā miera samitā.

Ķīna likusi noprast, ka tās prezidents Sji Dzjiņpins samitā nepiedalīsies, bet ASV prezidents Džo Baidens vēl nav paziņojis, vai apmeklēs šo Ukrainai svarīgo pasākumu.

Zelenskis forumā "Šangri-La dialogs", ko apmeklē daudzu pasaules valstu aizsardzības ministri, aicināja sniegt lielāku militāro palīdzību Ukrainai.

Ukraina arī cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

Zelenskis sacīja, ka vairāk nekā 100 valstis un organizācijas ir pieteikušās dalībai konferencē, un mudināja Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis pievienoties.

"Mēs esam vīlušies, ka daži pasaules līderi vēl nav apstiprinājuši savu dalību miera samitā," sacīja Zelenskis.

Samits var zaudēt nozīmīgumu, ja to neapmeklēs ASV prezidents.

Arī Ķīna piektdien paziņoja, ka tai būs grūti piedalīties konferencē, ja tajā nepiedalīsies Krievija.

Zelenskis Singapūras drošības foruma ietvaros tikās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, un pēcāk žurnālistiem sacīja, ka viņiem bijusi ļoti laba tikšanās. Ukrainas prezidents platformā "X" norādīja, ka viņi apsprieduši Ukrainas "aizsardzības vajadzības, Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas stiprināšanu, F-16 koalīciju un divpusējā drošības līguma projekta izstrādi".

Pentagona preses pārstāvis paziņoja, ka Ostins atkārtoti apliecināja "nelokāmo ASV atbalstu Ukrainai, saskaroties ar Krievijas agresiju". Ostins arī "vēlreiz apstiprināja ASV apņemšanos saglabāt stingru vairāk nekā piecdesmit valstu koalīcijas atbalstu, lai palīdzētu Ukrainai aizstāvēt tās brīvību", paziņoja Pentagona pārstāvis.

Tikšanās notika pēc Vašingtonas lēmuma daļēji atcelt ierobežojumus ASV piegādāto ieroču izmantošanai, lai uzbruktu Krievijas iekšienē, ko Zelenskis nosauca par "soli uz priekšu".

ASV Kongress aprīlī pēc mēnešiem ilgām politiskām ķildām apstiprināja 61 miljardu ASV dolāru palīdzības paketi Ukrainai, kas ļāva nodrošināt tik ļoti nepieciešamo ieroču piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Ķīnas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņam nav zināms, ka Ķīnas aizsardzības ministrs Duns Džjuņs Singapūrā plānotu tikties ar Zelenski.

Ukrainas prezidents pēdējo dienu laikā apmeklējis Spāniju, Zviedriju, Portugāli un Beļģiju, mudinot sabiedrotos nodrošināt Ukrainai vairāk ieroču, kā arī cenšoties vairot atbalstu miera samitam.

"Ukraiņiem ir ļoti svarīgi, lai pasaule nenogurtu (..), lai pasaule saprastu, ka tā nevar nogurt no agresora sāktā kara," otrdien Portugālē sacīja Zelenskis.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".