Nav tualetes papīra? Audzējiet to paši, iesaka Kenijas botāniķis
Lietotāji Plectranthus barbatus lapas slavē kā mīkstas un smaržīgas (foto: Shutterstock)
Trakā pasaule
2024. gada 29. aprīlis, 07:11

Nav tualetes papīra? Audzējiet to paši, iesaka Kenijas botāniķis

Māris Puķītis

Jauns.lv

Latvijā brīvā dabā, ja ļoti savajagas, bet tualetes papīra nav, situāciju var ļoti ekoloģiski glābt ar dadža lapām. Kāds afrikāņu botāniķis piedāvā līdzīgu risinājumu, taču daudz plašākā mērogā.

Martins Odiambo no Kenijas Nacionālā muzeja ir specializējies tradicionālajos augos. Viņš BBC skaidro, ka Plectranthus barbatus (no lūpziešu dzimtas, tāpat kā mums zināmā nātre, bet nedzeļ) lapas var kļūt par brīnišķīgu aizstājēju tualetes papīram.

Āfrikā to ražo, taču papīra masu bieži importē, un kā daudzas ikdienas patēriņa preces arī šī kļuvusi dārgāka. “Plectranthus barbatus ir afrikāņu tualetes papīrs. Šodien daudzi jaunie cilvēki vispār nezina par šā auga eksistenci, bet tam ir potenciāls kļūt par ekoloģiski tīru alternatīvu,” teic Odiambo. 

Šā auga lapas ir mīkstas un ar piparmētru aromātu, to audzē visā Āfrikā un lauku apvidos joprojām izmanto arī higiēnas nolūkos. Turklāt lapas pēc izmēra līdzinās ierastajam tualetes papīram. Latvijā šo augu pazīst kā raibo nātri un audzē kā krāšņumaugu. 

Piemēram, Bendžamins no Meru Kenijas austrumos izmanto Plectranthus barbatus lapas jau vairāk nekā 25 gadus un šo augu pats audzē pagalmā aiz savas mājas. “Man par šo augu pastāstīja vectētiņš 1985. gadā,” atklāj Bendžamins. “Kopš tā laika es arī to lietoju. Lapas ir maigas un arī smaržo patīkami.” Viens stāds maksā ap 50 Kenijas šiliņu (0,35 eiro).

Amerikāņu zaļais aktīvists Robins Grīnfīlds jau piecus izmanto šo alternatīvu. Viņš Floridā aprūpē 100 Plectranthus barbatus stādu, labprāt dalās ar gribētājiem un aicina katru audzēt pašam savu tualetes papīru. No tiem, kas pamēģinājuši, atsauksmes esot labas.

“Daudzi cilvēki uzskata, ka lapas tualetes papīra vietā izmanto tikai nabadzīgie, bet es gribētu viņiem atgādināt, ka rūpniecisko papīru arī izgatavo no augiem, tikai rūpnieciski pārstrādātā veidā,” BBC saka Grīnfīlds.