Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Ukrainas spēki tuvāko dienu laikā spēs nostiprināt savas līnijas un stabilizēt fronti Harkivas apgabalā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 4 minūtēm
Sēra raķešu palaišana

Sēra raķešu palaišana

pirms 24 minūtēm
Palīdzības paka no Ukrainas

Francija piegādās Ukrainai jaunu pretgaisa aizsardzības raķešu Aster partiju SAMP/T pretgaisa aizsardzības sistēmai, norāda Francijas aizsardzības ministrs.

pirms stundas
ASV diplomāts muzicē Kijivā

ASV valsts sekretārs Blinkens kopā ar grupu Kijivas bārā spēlēja "Rockin' In The Free World".

pirms 8 stundām
Harkivai steidzami nepieciešamas 2 pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot"

Harkivai steidzami nepieciešamas 2 pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai aizsargātu savus pilsoņus no ikdienas Krievijas uzbrukumiem.

ASV valsts sekretāram Blinkenam vizītes laikā Kijivā uzsvēra Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

pirms 9 stundām
Ukraina evakuē civiliedzīvotājus no Bilopiļas un Vorožbas

Ukraina evakuē civiliedzīvotājus no Bilopiļas un Vorožbas Sumu apgabalā, ņemot vērā iespējamo Krievijas ofensīvu. Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Budanovs sagaida, ka uzbrukumi Harkivas apgabalā turpināsies 3-4 dienas, kam sekos "spēcīga" ofensīva pret Sumi.

pirms 9 stundām
Situācija Volčanskā ir kritiska, pilsēta ir gandrīz iznīcināta

Situācija Volčanskā ir kritiska. Pilsēta ir gandrīz iznīcināta, jo Krieivja to pastāvīgi apšauda, paziņoja Volčanskas administrācijas vadītājs Tamazs Gambarašvili.

"Situācija šodien ir tikpat grūta un kritiska kā vakar un aizvakar. Iienaidnieks nepārtraukti apšauda pilsētu. Pilsēta ir gandrīz sagrauta. Ukrainas bruņotie spēki aizstāv mūsu pilsētu, tā ir pilnībā kontrolēta, bet ir nelielas grupas, kas mēģina iekļūt pilsētas nomalē, tāpēc tur notiek ieroču cīņas," viņš sacīja.

Administrācija priekšsēdētājs atzīmēja, ka Volčanskas apkaimē notiek nemitīgas kaujas, kā arī nepārtraukti notiek pilsētas apšaudes.

"Tāpēc situācija ir ārkārtīgi smaga. Attiecībā uz pilsētas iedzīvotājiem mēs veicam iedzīvotāju evakuāciju. Lielākā daļa cilvēku patstāvīgi izbraukuši ar savu autotransportu. Šobrīd mēs nodarbojamies ar tiem iedzīvotājiem, kuriem nav iespēju patstāvīgi izbraukt," paziņoja Gambarašvili.

pirms 9 stundām
Harkivas apgabalam uzbrukusi jauna Krievijas armijas grupa

Jaunizveidotā Krievijas karaspēka Ziemeļu grupa uzbruka Ukrainas Harkivas apgabalam un pārņēmusi savā kontrolē vairākus ciematus, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Britu izlūkdienesta vēstījuma kopsavilkumā norādīts, ka Volčanskas pierobežas pilsēta gandrīz noteikti ir tiešs Krievijas mērķis un pašlaik notiek kaujas starp Krievijas un Ukrainas spēkiem.

Atverot papildu frontes līniju, Krievija gandrīz noteikti cenšas novirzīt Ukrainas resursus no citām frontes līnijas daļām un apdraudēt Harkivu, Ukrainas otro lielāko pilsētu, norāda britu izlūkdienesti.

"Maz ticams, ka Krievija ir uzkrājusi pietiekamu kaujas spēku, lai ieņemtu pilsētu, nenovirzot uz apgabalu papildu spēkus," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

pirms 9 stundām
Ukrainas aizstāvji Časivjaras apkārtnē likvidē krievu iebrucējus
pirms 10 stundām
Ukrainas aizstāvji ar dronu mīnē ceļu un iznīcina okupantus

Ukrainas aizstāvji ar "Vampire" drona palīdzību nometa TM-62 mīnu uz ceļa. Tā rezultātā tika iznīcināts trasportlīdzeklis, kurā atradās vairāki krievu iebrucēji.

pirms 10 stundām
Ukrainas aizstāvji no drona nomet spridzekļus uz krievu iebrucējiem
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".